Het begin

Het Vrije Volk 2-2-1946
De eerste aflevering van Paulus de Boskabouter

Tijdens het laatste oorlogsjaar tekende Jean Dulieu twaalf kabouters waaruit zijn vrouw er één mocht kiezen. Zij koos Paulus de Boskabouter.
Toen Dulieu in 1946 ongeveer 200 tekeningen had gemaakt, stapte hij naar de redactie van het dagblad Het Vrije Volk. Daar zagen ze wel wat in de tekeningen en vroegen hem: "Waar is de bijbehorende tekst?" Dulieu antwoordde dat hij deze thuis had laten liggen en ging snel naar huis om alsnog de tekst te schrijven. De krant wilde het met de strip een jaar proberen en die garantie was voor hem voldoende om te stoppen met zijn toenmalige werkzaamheden om full-time schrijver en tekenaar te worden.

Zo verscheen op 2 februari 1946 het eerste Paulusverhaal. Er zouden nog 3565 afleveringen volgen totdat op 2 december 1957 Paulus voor de laatste keer in Het Vrije Volk stond. In deze 12 jaar was Paulus wel enigszins van uiterlijk veranderd!
De eerste 338 afleveringen en aflevering 1629 t/m 1738 zijn eind jaren veertig in zes boekjes door De Arbeiderspers uitgegeven.

Van 1963 t/m 1968 verschenen in de Het Vrije Volk nog wel herdrukken. Deze bestonden uit, door Dulieu samengevoegde, bewerkte, verknipte en/of hertekende, oude stripafleveringen waarmee verhalen van precies 100 afleveringen werden samengesteld. Deze verhalen zijn te herkennen aan de gebruikte nummering: bijv. A-1 t/m A-100.
Vanaf 1971 werden deze herdrukken in boekvorm uitgegeven, in totaal zijn toen tien 'stripboeken' verschenen.

In 1973 begon Dulieu, door omstandigheden gedwongen, opnieuw met het tekenen van krantenstrips. Ditmaal waren het afgeronde verhalen van ieder honderd afleveringen. De in totaal drieëntwintig verhalen zijn in verschillende regionale kranten verschenen.
Deze verhalen worden momenteel uitgegeven door Uitgeverij de Meulder, binnenkort zal deel dertien verschijnen: "De hansop".


Advertentie in 1948 in Het Vrije Volk